Udržitelnost v KarMě: Jak upcyklujeme a recyklujeme?

Ekologie a udržitelnost jsou čím dál častěji skloňovanými tématy, ale pro nás byly důležité vždycky. Od samého začátku našeho podnikání usilujeme, aby bylo co nejvíc šetrné a zero waste – o tom si můžete přečíst v tomto článku z loňského roku. Dnes vás zasvětíme do toho, jak se u nás upcykluje a recykluje – a nakonec vám poradíme několik užitečných tipů, jak žít udržitelně.


Upcyklace pytlů od Sonnentoru

Firma Sonnentor je naším velkým vzorem co se týče udržitelné firemní kultury (a zároveň milujeme jejich čaje a koření!), proto máme velkou radost, že s ní můžeme spolupracovat a být zase o něco udržitelnější. A v čem naše spolupráce spočívá?

Ze Sonnentoru nám dodávají pytle od bylin, ze kterých míchají čajové směsi, ale dál už je k ničemu nevyužijí. My z nich šijeme unikátní obálky, do kterých balíme vaše objednávky. Díky tomu snižujeme množství odpadu, šetříme životní prostředí a navíc – obálky jsou naprosto originální a krásně voní po bylinkách.

Recyklujte s námi použité krabice

Opětovné používání krabic na balení produktů u nás jede už nějaký ten pátek. Máte doma jakékoliv staré krabice, na které se jen práší? Doneste nám je! Vám se uvolní místo pro život a krabice dostane nový účel. :) Tak neváhejte a ozvěte se nám na e-mail washyourkarma@gmail.com nebo náš Instagram či Facebook. Budeme moc rádi, když naši poptávku po krabicích budete sdílet s rodinou i přáteli, a společně přispějeme k zelenější budoucnosti Země.

Žádný odřezek washpaperu nepřijde nazmar

Při výrobě našich produktů vznikají zbytky, které nikdy nevyhazujeme, protože se báječně hodí k výrobě menších kousků jako jsou klíčenky, futrálky a pidi taštičky. Ale to není všechno – šijeme z nich i malé dárečky (třeba záložky do knížek), které přidáváme k vašim objednávkám.

Když se nám stane, že máme zbytků více, než dokážeme spotřebovat, posíláme je dalším kreativním duším, které pro ně mají využití a tvoří z nich nejrůznější brože, náušnice, quiet booky a podobně. Pokud by se vám něco takového od nás hodilo, ozvěte se. :) Nevyužité materiály, které jsme třeba objednali ve větším množství nebo nám zbyly z jiné zakázky, také někdy nárazově nahráváme na e-shop a dáváme jim tak šanci na nový domov.

10 tipů, jak žít více udržitelně

  1. Nakupujte s rozumem – Tedy jen to, co opravdu potřebujete a spotřebujete. To platí pro všechno, od jídla po oblečení. A mimo jiné znáte Udrumi? Tzv. tržiště budoucnosti, na jedno místě najdete české udržitelné značky - nakoupit můžete módu, kosmetiku, šperky, potraviny a potřeby do domácnosti. 
  2. Najděte starým věcem nový způsob využití – Skvělé tipy najdete například v knížce Upcyklace - Nový život starých věcí.
  3. Snažte se věci nevyhazovat, ale opravovat – Zašijte si díru na ponožce, nechte si opravit boty u ševce a tak dále. Vždyť víte. :)
  4. Kompostujete a třiďte odpad – Možná budete překvapení, ale třídit se dá takřka všechno. Pokud si s něčím nevíte rady, doporučujeme šikovnou aplikaci Kamsním, která vám ve vteřině pomůže.
  5. Co nevyužijete, to darujte – Jsme jenom lidé a někdy se nám prostě nepodaří dodržet bod č. 1 a koupíme něco, co vlastně vůbec nevyužijeme. Než aby vám nepotřebná věc ležela v koutě nebo jste ji dokonce vyhodili, zamyslete se, kdo z vašich blízkých by ji mohl potřebovat. Co se týče oblečení a doplňků, můžete je darovat do charitativních kontejnerů a přispět tak na dobrou věc.
  6. Omezte používání plastů – Dejte sbohem plastovým lahvím, taškám, igelitovým sáčkům, brčkům a podobným věcem. Ovoce a zeleninu schovejte do plátěných sáčků, na celý nákup mějte v kabelce plátěnku nebo ještě lépe – vezměte si náš KarMa shoper, pořiďte si ekologickou láhev na pití a brčka už dnes také seženete znovupoužitelná (z kovu, skla nebo použijte makarón).
  7. Přejděte na ekologické hygienické pomůcky – Během periody používejte menstruační kalhotky nebo kalíšek. Nahraďte jednorázová holítka kvalitním holicím strojkem, který vám vydrží věky. Čistěte pleť pomocí pratelných odličovacích tamponků.
  8. Zapojte se do nějaké zero waste výzvy – Pokud rádi plníte úkoly, zkuste tak pojmout i udržitelnější život. Skvělá výzva pro rok 2023 je například na stránce Zerowastelife.cz.
  9. Podporujte ekologické a udržitelné iniciativy – Protože čím víc nás bude, tím lepší budoucnost nás čeká. Na našem e-shopu můžete podpořit projekt Home for Trees zakoupením produktu Zasaď nový strom.
  10. Slavte Den Země – Ten každoročně připadá na 22. dubna a jedná se o globální událost, která se zaměřuje na propagaci ochrany životního prostředí. Na spoustě míst po celé ČR se okolo tohoto data konají akce na podporu životního prostředí. Například EKOFEST v Malešicích nebo Oslava Dne Země v Praze.

 


Chcete se s námi vidět osobně a dozvědět se více informací (třeba o tom, jak podnikat šetrně)? Přijďte do našeho obchodu Sdílna v pražských Nuslích, kde můžete nahlédnout pod pokličku našeho podnikaní a prohlédnout si spoustu produktů od Karmy i dalších českých udržitelných značek.

Těšíme se na vás!