KarMa a udržitelné podnikání aneb jak na to jdeme my?

Udržitelnost je pro nás klíčová ve všech oblastech života a naše karmí království není výjimkou. Už od samého začátku Karmy se snažíme uplatňovat principy udržitelnosti ve všech aspektech podnikání a dělá nám obrovskou radost, že to není žádné sci-fi. Zkrátka, když se chce, tak jde všechno. A podnikání, které přispívá k blahu všech lidí i celé planety, za tu snahu opravdu stojí.


Co to je udržitelné podnikání?

Udržitelné podnikání spočívá v zavedení výrobních procesů a produkci výrobků, které nezatěžují životní prostředí. Je to vlastně hrozně jednoduché. Stačí přemýšlet, co děláme, jak a z čeho to děláme, a snažit se vybírat ekologické, organické a co nejvíce lokální alternativy. Celá řada udržitelných postupů se od těch standardních příliš neliší, ale i malé změny přinášejí velké rozdíly.

A jak to dělá KarMa?

Na poli udržitelnosti se snažíme neustále zlepšovat a za těch pár let fungování jsme zavedli spoustu principů, díky kterým je naše tvorba lokální, udržitelná a zero waste:

 

1. Používáme božský washpaper

Washpaper neboli pratelný papír je pro nás ztělesněná udržitelnost, proto o něm mluvíme, kudy chodíme. Jedná se o celulózu, která se získává výhradně z odpadového dřeva během kontrolované těžby. Využíváme washpaper zpracovaný v Německu, který nese certifikáty Oeko - tex a FSC neboli Forest stewardship Council udělovaný lesním produktům ze dřeva.

A proč je washpaper tak úžasný? Kromě toho, že krásně vypadá, tak je plně rozložitelný. Pokud ho uložíte do hlíny nebo kompostu, časem se úplně celý vstřebá do země.

 

2. Jsme zero waste do posledního odřezku

I s washpaperem by se dalo pracovat nešetrně. Přichází k nám totiž ve velkých rolích, ze kterých stříháme materiál na jednotlivé produkty. A pokud bychom odřezky vyhodili, vzniklo by spoustu zbytečného odpadu. To ale za žádnou cenu nechceme dopustit, takže ačkoliv je to časově nerentabilní, vymýšlíme další způsoby a produkty, jak odpad upcyklovat. Z větších kousků jsme vytvořili například klíčenku, futrálek nebo roztomilé pidi taštičky. A ty úplně nejmenší zbytky používáme na nejrůznější vzorky, štítky nebo jako podložky pod průchodky.

 

3. Každý produkt je originál a má svého majitele

Jedním z hlavních principů udržitelnosti je neplýtvat materiálem, o což se v naší malé pražské dílně snažíme, co to jde. Šijeme jen malé množství zásob, takže nepotřebujeme obrovský sklad a díky tomu můžeme naše finance soustředit na důležitější věci, jako je například nákup kvalitních materiálů. Zároveň si můžete být jisti, že každý náš produkt je ručně vyrobený originál, protože většinu kousků šijeme přímo na základě vaší objednávky.

 

4. Dáváme přednost českým komponentům

Ať už se jedná o zipy, nitě, bavlněné popruhy nebo korálky, všechny odebíráme od českých firem. Co se týče vyrytých písmenek na signifikantních dřevěných korálcích, bez kterých by naše očkobaly nemohly existovat, ty si na ně gravírujeme sami prostřednictvím speciálního gravírovacího přístroje v naší dílně. 

 

5. Spolupracujeme s českými značkami

Myslíme si, že vzájemná spolupráce a podpora malých značek přispívá k budování lokálního trhu, kde je udržitelnost podnikání na prvním místě. Proto takové spolupráce s radostí vítáme. Mezi nejznámější značky, pro které jsme vytvořili produkty, patří Terezka a její mujdiar, Zuzka tvořící pod značkou Woolpoint a obchod Doladěno s krásnými bytovými dekoracemi, který má pod svými křídly Monča.

 

6. Máme plně recyklovatelné balíčky

Naše zásilky neobsahují nic, co byste nemohli zrecyklovat. Najdete v nich recyklovatelný žlutý papír se samolepkou, něžné sušené kvítí z českých luk a letáček z ekologického kraftového papíru se šetrným netoxickým potiskem.

 

7. Recyklujeme staré krabice

Snažíme se používat staré papírové krabice, které pravidelně poptáváme. Ani ta nejstarší krabička u nás nepřijde nazmar, protože našim produktům většinou sedne jako hrnec na… však vy víte. :) Takže pokud vám doma leží nějaké papírové krabice, které se chystáte vyhodit, ozvěte se nám na e-mail washyourkarma@gmail.com nebo Instagram. My krabičkam milerádi vdechneme nový život a účel.

A nově šijeme vlastní obálky z kraftového papíru, který získáváme z bezobalových obchodů, kde už pytle nepotřebují. Na některé naše produkty jsou krabičky totiž zbytečně velké.


A jak se stavíte k udržitelnosti vy? Je pro vás důležité, aby se vaše oblíbená značka chovala udržitelně?