Jak cestovat udržitelně? S KarMa produkty to půjde jedna báseň

Cestování je úžasně obohacující, dobrodružné, vzrušující… a leckdy také docela nepředvídatelné, že se někdy člověku jen těžko dodržují zásady udržitelnosti tak jako doma. Ale když se správně připravíte předem, je to hračka! A právě s tím, co si vzít s sebou na cesty, abyste i mimo domov žili udržitelně, vám právě teď poradíme.


8 tipů na udržitelné cestování, které vám ulehčí život

Aneb co si vzít s sebou, abyste šetřili životní prostředí všude na světě:

 

1. Skládací krabička na svačinky

Plastový svačinový box, který je navíc skládací, představuje ideální volbu na cesty. Prázdný vám zabere minimum místa v tašce nebo v batohu. A pokud se zrovna ocitnete na trhu plném lokálních dobrot, čerstvého ovoce a zeleniny, nebudete si muset brát igelitové sáčky.

 

2. Vlastní láhev na vodu

Pitný režim dodržujte, ale balené minerálky nekupujte. To je skoro jako nějaké zaříkávadlo, že? Každopádně omezování jednorázových plastů je jedním ze základních principů udržitelného chování. Proto si pořiďte nějakou pěknou lahev (na trhu je jich velká spousta) a vodu si do ní doplňujte na letištích, benzínkách, v městských pítkách nebo si kupte velký barel vody, kterou si vždycky do lahve přelijte, než vyrazíte na pláž nebo výlet. To samé platí i pro milovníky kávy s sebou, kteří by neměli zapomenout na vlastní cestovní termohrnek.

 

3. Stop plastovým příborům

Víme, že není nic horšího, než když si koupíte jídlo, které pak nemáte jak sníst. I na tohle se dá perfektně a velmi jednoduše připravit – prostě si zabalte vlastní příbor a klidně i brčko na pití – protože přesně tohle kombo se vám vejde do karmího futrálku z washpaperu.

 

4. Neberte si zbytečně moc oblečení

Pokud se nechystáte navštěvovat operu každý den dovolené, rozhodně nepotřebujete unikátní outfit na každý den. A navíc, méně oblečení v kufru neznamená, že nebudete mít co na sebe. Vždycky si ho můžete vyprat v místní prádelně, kterou najdete snadno – zadejte do mapy na Googlu heslo laundry, najděte nejbližší prádelnu v okolí a zajděte si oblečení vyprat.

 

5. SOS pomocník se skvrnami na oblečení

Nezapomeňte si zabalit žlučové mýdlo, se kterým se zbavíte těch nejhorších skvrn na oblečení i bez prádelny. Hravě si poradí s fleky od vína, džusu, mastnoty, potu, krve, hlíny a podobně. Stačí ho nanést na navlhčenou část textilu, nechat asi čtvrt hodinky působit a pak pečlivě opláchnout.

 

6. Z kosmetiky jen to nejnutnější

Krém s ochranným faktorem SPF je nutnost, ale bez velkého balení sprchového gelu a šamponu se na těch pár dní obejdete. Pokud dáváte přednost „tekuté“ kosmetice, pořiďte si znovupoužitelné mini cestovní obaly, do kterých vaše oblíbené produkty nadávkujete. Nebo vsaďte na kosmetiku bez obalu. Co to je? Nejrůznější produkty v tuhé formě (mýdlo, šampuk, sérum, krém atd.), které jsou velmi skladné, praktické (nikde vám nevytečou) a dlouho vydrží.

 

7. Lékárnička do každé rodiny

Každý jsme jedinečný, ale cestovní lékárnička by neměla chybět nikomu. Náplasti, dezinfekci, pinzetu, živočišné uhlí nebo růžovou tabletku na bolest (nejen) hlavy může občas potřebovat i ten největší hrdina. Naše karmí lékárnička je k dispozici v klasické a větší velikosti podle toho, kolika cestovatelům má být nápomocná. A jak už je u nás tradicí, je vyrobená z kvalitního udržitelného washpaperu, který je tak lehounký, že vám zavazadlo nezatíží ani o gram.

 

8. Shoper – multifunkční taška na cokoliv

Náš shoper je dokonale univerzální kousek, který využijete za každých okolností. Hodí se na nákupy, výlety i jako plážová taška. Když se umaže, jednoduše ho očistíte vlhkým hadříkem a v kufru vám nezabere moc prostoru, protože je perfektně skladný. Dá se však využít i jako příruční zavazadlo do letadla. A navíc se jedná o stylový, trendy doplněk z udržitelného materiálu, se kterým budete dělat parádu všude, kudy projdete.

 

Co si sbalit na dovolenou? Stáhněte si checklist zdarma

Připravili jsme si pro vás dárek v podobě přehledného seznamu všech věcí, které byste si neměli zapomenout zabalit do kufru na dovolenou. Je v PDF verzi k vytisknutí, kam si můžete psát nejrůznější poznámky a odškrtávat jednotlivé položky.

A 3 důležité připomínky na závěr:

 

  • Vždycky si před cestou zkontrolujte, že odjíždíte s platným pojištěním a platnými doklady. Aby se vám neztratily, uložte je do praktického rodinného obalu na cestovní dokumenty nebo do obalu na pas (záleží, jestli cestujete s celou rodinou, nebo se vydáváte na sólo trip).
  • Doklady si naskenujte a přepošlete na e-mail nebo jakékoliv cloudové úložiště, které používáte (např. Google Disk nebo Dropbox), což se vám bude hodit v případě, že si je přece jen zapomenete, ztratíte nebo vám je někdo ukradne.
  • Vždycky je dobré mít více zdrojů peněz a nespoléhat se jen na kartu. Proto mějte i nějakou hotovost, ideálně část v peněžence a část jinde v příručním zavazadle (kdybyste jednoho z toho ztratili, ať máte drobné i jinde).

Máte taky svůj seznam? Cestujete udržitelně? Dejte nám vědět, jak se vám tipy líbí.