Malai, Piñatex a korek: KarMa vítá nové materiály!

Už vám tu novinu musíme prozradit! Letos se naše karmí rodinka rozroste o nové materiály, které vám právě teď představíme. A ujišťujeme vás, že jsou stejně úžasné, ekologické, udržitelné a krásné jako náš oblíbený washpaper.


Veganská kůže Malai z fermentované kokosové vody

U jejího zrodu stály šikovné „slovenské ručičky“ Zuzany Gombošové, která tenhle 100% přírodní materiál podobný kůži či impregnovanému papíru vyvinula ve spolupráci s indickým designérem Susmithem. Vyrábí se z bakteriální celulózy z kokosové vody. Nejde však o vodu z mladých kokosů, která je dnes oblíbeným osvěžujícím nápojem, ale o vodu ze starých hnědých kokosů, jejíž přebytky můžou způsobit překyselení půdy.

Jak tenhle materiál budoucnosti vzniká? Kokosová voda přibližně dva týdny fermentuje, dokud nevznikne hmota připomínající želé, která se zahustí banánovými, konopnými nebo sisalovými vlákny. Můžou se do ní přidat i další přírodní gumy a pryskyřice pro zvýšení pevnosti. Následně se suší, barví a ošetřuje oleji. Výsledkem je ohebný a pevný materiál, který je navíc voděodolný. A my se z něj chystáme vyrobit například obal na mobil a také zcela nový karmí produkt – obal na notebook. Je to venku!

Textilie z ananasu? Jmenuje se Piñatex, seznamte se.

Ne, opravdu nejde o název nějakého alkoholického drinku. Piñatex vzniká z vláken opracovaných ananasových listů, zbavených gumy. Konečným produktem je bílá netkaná textilie, která zaujme svou měkkou, lehkou, tvárnou a prodyšnou texturou. Navíc se velmi dobře barví, takže nabízí širokou škálu barevných možností. Je ideální na výrobu různých kabelek a tašek – my ji využijeme třeba při šití crossbody kabelky, pidi taštičky nebo portmonky.

Corko: Přírodní tkanina z generaci prověřeného materiálu

Z korku se už dávno nedělají jen zátky na víno. Dnes si můžete pořídit korkovou podlahu, obklad nebo tapetu. A nyní také korkový produkt z Karmy. Do našeho arzenálu jsme totiž zařadily korkovou látku, která je měkká, poddajná a na dotek příjemně sametová. Jmenuje se Corko a pochází ze španělského korku, který se získává odřezáváním kůry korkového dubu nebo korkovníku amurského.

Washpaper nebude sedět v koutě

Přemýšlíte, jestli tyhle nové „vymakané“ materiály vyšachují ze hry washpaper? Nemusíte se bát. Všechny produkty z barevného pratelného papíru v nabídce zůstanou, protože bez něj bychom to prostě nebyli my! Takže pokud jste si ho také zamilovali pro jeho praktičnost, odolnost, krásu a ekologickou hodnotu, v Karmě ho vždycky najdete. Na to spolehněte. ❤️ 


Na jaký materiál jste nejvíce zvědaví?