Rok 2021 - co přinesl a co odnesl

Vstup do nového roku jsme začaly stylově a to pozitivním covid testem. Jakmile nám skončila karanténa, vrhly jsme se na odbavení objednávek, které se během vánočních svátků nahromadily. Hodně nám pomohlo i to, že konečně přišel nový stroj. Úžasný, velký, spolehlivý! Dává nám velkou naději, že rok 21 bude zlomový. 



V lednu padlo rozhodnutí - budeme gravírovat štítky i pro jiné značky. Je to masakr. Učíme se komunikovat s jinými tvůrci, s programem a nastavujeme pravidla. :) Bez pravidel to nešlo, tak nějaká máme i u nás v dílně. V roce 2021 se nám ozvalo přes 100 tvůrců a značek. Vygravírovaly jsme okolo 20 tisíc štítků, což je fakt mazec. 

Únor byl pro Markét krátký díky dovolené a dost zběsilý díky nastoupení Karči na HPP poměr. I tak jsme spustily neomezenou objednávku na Zlatuši a to nás definitivně utvrdilo v tom, že je to velká láska. Co se blyští a třpytí, je to pravé ořechové. Jo, taky se Karča  dostala do Juniorské akademie marketingu od Holky z Marketingu a začal fičák, 12 intenzivních týdnů, online setkání a každý týden nějaké dílčí úkoly a práce pro přiděleného klienta. 

Březen nám tak trochu splývá. Máme pocit, že jsou zavřené školky?!? One mooooore wine, please. :D. Přesto jsme se rozhodly neztrácet naději a nově objednávky balíme do krásného žlutého papíru. Žlutá je totiž barva naděje a radosti. Provází nás celý rok a pravděpodobně bude i letos. Furt nás baví.  :) Každopádně, tady se opět dohodneme s Terez z mujdiar a šijeme pro ni a její kampaň nové produkty v limitovaných barvách. 

  

Děti jsou stále doma! To je náš květen. Děti! Objednávky vyřizujeme a šijeme po nocích. Hodně frčí růžová a my dáme dokupy dětský set 3v1 a je i na e-shopu. Očkovák, obal na příbor a velká taštička na přebalovací nezbytnosti. Vše sladěné v jedné barvě na jedno kliknutí. Sen všech stylových maminek a jejich kamarádek. Začínají taky komplikace s dodávkou papíru a zipů. V květnu přijede Karča za Markét po dvou měsících do Prahy na vzdělávací teambuilding. Zavřené v dílně pijeme víno i čaj, cvičíme jógu, studujeme,  jak na sítě. Uzavíráme květen, který se pro nás stává měsícem Shoperů. 

Zlomový měsíc byl červen. Děti už jsou konečně ve školce. Nám se lépe dýchá. Práce se hromadí. Rozhodneme se k velkému kroku.  Přijali jsme  naši první brigádnici Barču. Je velmi pečlivá a šikovná. Máme radost, že jsme se našly. :)  Domlouváme novou spolupráci s DoladěnoV dílně se nám hromadí víc a víc zbytků a my z nich začínáme tvořit duhové minimalistické pidi taštičky na drobné, karty nebo jen tak na šminky. Tento pidi produkt se do konce roku stává stálicí snad u každé objednávky. 

  

Začíná červenec a dochází k obrovské chybě v matrixu. Markét se rozhodne, že přes léto nedá dcerku do školky a užijí si léto spolu. Čekala totiž okurkovou sezónu. Místo toho nastal totální chaos a deficit času v dílně, který se Markét do konce roku již nepodařilo dohnat. Ale pozor, máme Barču. Markét otáčí režim a místo noční sovy vstává ve čtyři ráno, aby stihla něco udělat do devíti než půjde manžel do práce. Barča je taky blázen a dojíždí k nám do dílny už na šestou. Baru děkujeme!
Během července šijeme hodně zakázkových věcí, a taky nám na stole přistane velká, nebo spíš obrovská zakázka pro @mujdiar. Na konci července jsme si  odskočily na víkendový teambuilding na Vysočinu. Byl to ajurvédsko-jógový víkend, poznaly jsme úžasnou Andy a Kristy z jogahouse z Brna. Odpočinuly si, poprvé glampingovaly a velmi dobře se najedly.

Srpen byl stejně chaotický a neuchopitelný jako červenec. Pořád tomu nemůžeme uvěřit a děkujeme, že objednáváte i v okurkové sezóně. Taky stále makáme na zakázce pro můjdiář a Terka nás osobně navštíví i v pražské dílně. Chtěly jsme konečně ušít i nějaké novinky, které nám leží od začátku roku na stole, bohužel na to není čas, tak snad letos s těmi novinkami pohneme víc. Díky neobvyklé objednávce poznáme Sandru a domluvíme si novou spolupráci. Kreslí pro nás krásné ilustrace. Během srpna jedeme i rodinné dračí lodě, kde spolu zapaříme jako za mlada! :D 

V září nastává zlom. Obě máme děti ve školce a těšíme se, že s Karmou zase pohneme dále. Konečně vypustíme aspoň jednu novinku - Pánskou mini peněženku a rozšiřujeme si tak nabídku i pro muže. Bravo! Vrcholí příprava další novinky - vánočních Karmích boxů. Řešíme je už od začátku léta. Není to jednoduché, ale výsledek stojí za to. A my díky oslovení dalších tvůrců získáváme to nejcennější - milé kontakty. Markét se přihlásí na knihařský workshop, chce se naučit pracovat s papírem ještě trochu jinak, vyzkoušet nové nástroje a poznat Katku Knihařku osobně, protože ji obdivujeme obě! 

  

Říjnový M - A- S - A- K - R

Tohle už přestává být sranda, nemáme ušité ŽÁDNÉ! skladové zásoby. Je potřeba doplnit i komise, kam dodáváme naše věci a především vrcholí přípravy na tolik očekávaný Obchod na víkend. Přijímáme druhou brigádnici Elišku, Markét vstává zase ve čtyři, hlídání lepí spolu s mamkou a dokonce přijede i naše babička až z Bruntálu, která pomáhá přes den hlídat nemocnou Eli a večer zapošívat v dílně. KarMa zapřáhla velkou část rodiny. Obchod na víkend se nakonec vydaří. Zájem o naše výrobky je tak obrovský, že v neděli v šest ráno šijeme ještě další duhové pidi kapsičky,  ať máme co prodávat. Bylo to skvělé nejen prodejem, ale i lidsky. Po měsících doma, tolik kontaktu, milých lidí, spousta úsměvů, nových seznámení. Jsme nadšené a dodává nám to plno energie!

Těšíme se, až skončí “prokletý” říjen, jenže listopad je to samé v bledě modrém. 

Přichází k nám další krásná spolupráce, tentokrát pro Woolpoint. Opět se dostáváme do kolečka, kdy absolutně nestíháme. Vrcholí vánoční objednávky, jedna brigádnice celý listopad nemůže, druhá je nemocná. Jedno dítě opět taky nemocné.  Dodací lhůtu prodlužujeme na dva týdny. Rozhodneme se uzavřít objednávky už 20.11., stahujeme se do ústraní, moc nesdílíme a věnujeme se hlavně odbavení všech přijatých objednávek a spoluprací. Listopad byl taky výjimečný v tom, že každý, opravdu každý den přišla objednávka na štítky. Během měsíce jich uděláme tolik, co běžně za čtvrt roku. A taky se opět potýkáme s nedostatkem materiálu, který není ani u našeho dodavatele. A tak čekáme, posouváme dodací lhůty a snažíme se být trpělivé.  

Objednávky jsme sice uzavřely, ale nedá nám to. Už jich v prosinci není tolik a hodně nám pomůže i Eliška. :) Každopádně vyčerpání jde znát a tak se stane, že Markét odešle objednávky, které nejsou zaplacené a naopak odešle dvě objednávky poloviční. Aby to byl stylový konec roku, tak se nám stala nemilá věc. Ta bohužel ovlivní celý chod KarMy a rok 2022. Ale my se nedáme, držte nám palce.

   

Přichází Vánoce, odpočinek, reklamace, Nový rok a shrnutí.

I přesto, že to byl sakra náročný rok, tak byl plný nových příležitostí, krásných setkání, zajímavých spoluprací a celkově nás to posunulo o obrovský krok vpřed. Tak snad letos najedeme na tu hladší, asfaltovou cestu. Zadek už máme odřený dost. :)

 

Děkujeme že jste byli v roce 2021 s námi a dočetli až na konec. :)

Kar.olína a Ma.rkéta