KARMA A PÍSMENKA...LONG STORY

Tak o washpaperu jsme si už nějaké ty informace napsaly. Ovšem písmenka, to je opravdu long story. Sehnat na českém trhu písmenka, která nám budou vyhovovat, jak procesem výroby (ekologie), tak vzhledem (design), bylo dost těžké.


Když jsme se rozhodly, že budeme šít obaly na očkovací průkazy, chtěly jsme být něčím výjimečné, odlišit se. A tak jsme si vymyslely, že budou personalizované - se jménem vašeho dítka. Začal průzkum českého i slovenského trhu. Na začátku jsme chtěly písmenka - dřevěná, určitého rozměru, potištěná nezávadnou barvou pro děti. Hledaly jsme a našly jsme taková, která splňovala naše požadavky. 

Sklad se nám plnil písmenky, ale takovými, které se vůbec nepoužívaly, jako písmenka G, W, X, Q, Z a mohly bychom pokračovat. Vytvářely jsme zbytečný odpad. To se nám nelíbilo, nelíbí se nám to pořád, protože nám na skladě leží opravdu moc písmenek, pro která musíme najít nějaké využití. Pokud máte někdo nápad nebo tip, napište nám, vymyslíme to společně. ;)

Některá písmenka se nám hromadila a některá písmenka nám neustále chyběla. Uhodnete jaká? Správně, takové písmenko A bylo nedostatkovým zbožím. Téměř každé jméno nám spolklo jedno či dvě áčka. Ale my jich potřebovaly víc a víc. Takže jsme objednávaly písmenka, která nám zároveň tvořila víc a víc nevyužitého materiálu. Z jednoho balení jsme využily asi 45 %. Hrozné! A taky jsme začaly řešit další problém. Česká jména obsahují háčky i čárky, a to písmenka, která jsme používaly, neměla. Chyběla diakritika.  Ze jména Matyáš byl Matyas, Tobiáš byl Tobias, Bořek byl Borek. Znění jména se změní a to nám některé zákazníky odradilo.

 

Během té doby už jsme samozřejmě hledaly dodavatele, který by nám tvořil písmenka na míru přímo pro nás. Někteří byli pro nás drazí, někteří nebyli schopní nabídnout tisk písmenek a nebo udělat z kostičky navlékací korálek. Ale my ho našly! Byly jsme nadšené a natěšené, domlouvali jsme cenu, rozměry, typ písma, počty áček, káček, éček. Už stačilo jen začít. Ehm, jenže přišlo něco, co jsme nemohli nikdo  předpokládat. Slavný Covid. Komunikace s dodavatelem utichla, protože řešil existenční problémy. A naše malá zakázka je neměla šanci zachránit. Takže písmenka na míru pro nás byla opět v nedohlednu. Už jsme si říkaly, co to je sakra za znamení. Co s tím budeme dělat, nechceme se nechat zavalit nevyužitými písmenky. 

Naštěstí tu je náš mistr R., který si domů objednal malý gravírovací stroj. Koupily jsme různé druhy dřevěných korálků, abychom vyzkoušely, jak to půjde. A ono to jde. Našly jsme dřevěné korálky v rozměru, který se nám hodí. Jsou vyrobeny z jasanového dřeva českými ručičkami. Objednaly jsme si větší množství a písmenka si gravírujeme samy. Teda, ne samy, gravíruje nám je mistr R. a my jsme za to vděčné. Máme tak vlastní gravírovaná písmenka, s vybraným fontem, a dokonce i diakritikou. JUCH. 

Samozřejmě to bude ještě dlouhá cesta k velkoobjemové výrobě písmenek na naše obaly. Ale teď a tady máme gravírku, mistra R., který gravíruje na dřevěné korálky a pozor dokonce i na washpaper. Ale to už bude zase jiné čtení. :)  

Písmenka najdete na všech našich obalech na očkovací průkaz nebo je lze objednat i samostatně. Na přání je možné je navléknout i na obal na pas či na knihu, třeba s oblíbeným citátem? Hmm. :)