JAK JSME KE KAR.MA DESIGNU PŘIŠLY

Jak jsme ke značce Kar.Ma design přišly

Jsme Karolína a Markéta. Takže Kar.Ma design. Sestřenice a už frčíme třetím rokem i jako handmade tvůrci. Svoji práci milujeme stejně jako naše prcky, protože kromě podnikatelek jsme i mámy. A zrovna teď máme pocit, že bychom se vám měly více představit. Odprezentovat náš příběh a progres, protože když se ohlédneme za našimi začátky, jsme na sebe fakt pyšné.

 

Náš příběh úplně od začátku

Poprvé jsme se vydaly do světa podnikání díky soutěži T-mobile rozjezdy. Přihlásil náš Markétin manžel. Byla to teda jízda, protože po nás rovnou chtěli business plán a prototyp výrobku. Přes všechny překážky jako tvrdý materiál, nervozita u prezentace a to, že Karol plácla, že vlastně vyrábíme z odpadu, jsme nevyhrály. Ale měly jsme první zkušenost a večer jsme se tomu u vína zasmály. Co ale bylo důležitější než výhra, bylo skálopevné přesvědčení, že chceme vyrábět věci z pratelného papíru. 
 

Nějakou dobu to sice trvalo, ale náš první výrobek si nás našel. Byl to obal na očkovací průkaz.. „Pamatuju si, že mi Karol volala, že všechny obaly jsou kýče nebo se jí prostě nelíbí. A že jí mám teda ušít nějaký z washpaperu.” No a bylo to! Náš první produkt spatřil světlo světa, byl funkční, krásný, a my měly jasno. První kousek se prodal na Market place v květnu 2018. Od té doby je to naše stálice. Pak už zbývalo jen najít nějaké super jméno pro naši malou značku. A protože jsme Karolína a Markéta bylo jasno. Kar.Ma design jsme vybraly, protože je to hravé, dvojsmyslné, dobře se s tím pracuje a s tou tečkou to není ani moc ezo.

 

Co je to ten washpaper a proč ho tolik zbožňujeme

Pratelný papír, washpaper, veganská kůže. Jde o přírodní, recyklovaný a recyklovatelný materiál, který vzniká jako odpad při zpracování dřeva. Náš je z kontrolovaného zemědělství v Německu, kde se lisuje a dále pak posílá k barvení do Itálie nebo Polska. A našly jsme ho úplně náhodou. Markét si vzpomněla, že její kamarádka má tašku vyrobenou z papíru, který je pak impregnovaný, aby nezmokl. Začala hledat pratelný papír a objevila tenhle poklad. 

 

Co máme na washpaperu nejraději?

  • je to vlastně zpracovaný odpad (druhotný produkt zpracování dřeva)
  • konkrétně dřevěná celulóza smíchaná s latexem
  • je příjemný na omak
  • na trhu je k dostání v super barvách, které nevyblednou
  • materiál je pevný, můžeme si být jisté, že se jen tak nerozpadne
  • je voděodolný
  • používáním získá krásnou patinu, která je podobná pravé kůži
  • pokud se ušpiní, můžete ho vyprat
  • je prostě boží ve všech ohledech
 

Jak jsme do toho konečně pořádně praštily

Nějakou dobu jsme prodávaly přes Market place, Instagram a Fler, takže jsme měly tři prodejní kanály. Pak jsme zkusily trhy. Náš první trh byl Mint Market v Ostravě, tam jsme přivezly očkováky a obaly na knížky, které jsme vymyslely přes léto. Koupily jsme první barevné role a udělaly jsme podzimní limitku - hořčicová, bordó a zelená. 
I když na trzích nebylo moc lidí, poprvé jsme se dostaly do komunity handmade tvůrců a hodně jsme koukaly, co vyrábí ostatní. Vedle nás měla stůl Katka, se kterou dodnes spolupracujeme. Má ve Frýdku obchůdek Kaleo Concept Store, líbil se jí náš materiál, a dokonce jsme s ní navázaly úplně první spolupráci.

 

Další velký zlom byly taky naše webovky. A nové logo. Od té doby se nám zvedly prodeje a celkově jsme ušly velký kus cesty, když se takhle ohlédneme. Na trzích je skvělé to, že jste v kontaktu s lidmi. Ať už jde o zákazníky nebo ostatní tvůrce. Je to ale časově náročné (v zimě teda i psychicky) a zisk vám nikdo nezaručí. I když jsme na trhy jezdily celkem pravidelně, usoudily jsme, že to pro nás není to pravé a raději se více věnujeme online obchodu. 

 

Občas se nás ptáte, jak vymýšlíme nové produkty. Nejčastěji vznikají tak, že nám osobně na trhu něco chybí. Ať je to hezký obal na očkovací průkaz, cover na knihu, jogabag, minimalistický batoh… Většina našich výrobků vznikla z naší potřeby, jiné zase na přání zákazníků. Jako třeba portmonka. Další super produkt, který na trhu chyběl, jsou štítky z pratelného papíru. Pořídily jsme totiž gravírovací stroj, na kterém vyrábíme štítky s logem pro naše výrobky. A tak nás napadlo, proč tohle nenabídnout jako službu ostatním tvůrcům, aby měli taky hezké a hlavně funkční štítky na svém zboží. 

 

Co chystáme dál?

Plánujeme rozšíření sortimentu pro děti, konkrétně dětské batůžky. A více praktických doplňků do domácnosti. Víc zatím prozradit nemůžeme. Budeme vás ještě trochu napínat. Chceme růst a tvořit. Víme, že na trh přinášíme přidanou hodnotu. Naše výrobky jsou kvalitně a hlavně férově ušité u nás v Česku. Jsou to originály, které nemá každý. A taky jsou pro lidi, kteří mají rádi jednoduchost a funkčnost. Ideální pro minimalisty. V neposlední řadě splňují takový ten novodobý standard: etickou a udržitelnou výrobu. A my je prostě milujeme. 
 
Tohle jsme MY. Kar.Ma design. Karolína a Markéta. Wash your karma. 
Pokud chcete být součástí našeho příběhu, sledujte nás na Instagramu nebo Facebooku