JAK TO VŠE ZAČALO...

Tento příběh začal před cca pěti lety...

To jsme se po dlouhé době zase potkaly a zabředly do hlubokých myšlenek. Začneme raději zlehka. Jsme dvě sestřenky, joga-matky, bláznivé rakety, které se rozhodly spolu podnikat i přesto, že jedna žije v Brně a druhá v Praze a ani jedna na tom nehodlá nic měnit. Jde to. :) Jsme toho důkazem. 
Nápadů bylo spoustu, ale žádný nebyl to pravé ořechové. Chtěly jsme něco, co je výjimečné, netradiční, udržitelné. To se, aspoň si to myslíme, povedlo.

Takže jak to vlastně bylo s tím prvním výrobkem a šitím?
Jednoho dne přišla za mnou Karča (čtěme to spíš tak, že zavolala přes messenger) s tím, že si chce pořídit krásnou jogamatku, ale nikde nenašla na ni žádný vhodný obal. Jako Karča je na barvičky, mandaly, různé šílené kombinace, ale prostě nenašla žádný obal, který by byl TOP. Říkala jsem si, že je to blbost. Vždyť těch musí být všude bambilion. Jógu teď přece cvičí každý. Omyl! Prolezla jsem různé prodejní weby, e-shopy, jógové skupiny a všechny ty obaly byly nemastné neslané. 

Takhle to vzniklo, přišel nápad na výrobek, potom jsme dlouhou dobu hledaly vhodný materiál. Ten jsem především hledala já, Karča se asi flákala nebo co. Každopádně jsme měly docela vysoké nároky. Musel být odolný, pevný, ekologický a pěkný. Hlavně pěkný (a eko)! Takhle nějak jsme přišly na washpaper. Eko materiálů je víc - třeba kůže z kokosové vody, banánových vláken. 
Washpaper je tedy ten Materiál, který splňuje všechny naše požadavky a něco navíc. Vzniká z odpadu při zpracování dřeva, je kompostovatelný, pevný, odolný, pratelný, ekologický a krásný. Obě jsme byly spokojené.
 
 
T-mobile soutěž
Ještě jsme neměly ušití jediný prototyp jogabagu a Karča nás přihlásila do jarní podnikatelské soutěže od T-mobile. Takže jsme si nakoupily tvrdý papír a navrhovaly jogabagy. Chtěli po nás podnikatelský plán a finanční rozvahu. A my chtěly přece jen šít, dobýt svět a mít se krásně. OK. Takže jsme z toho našeho obláčku slezly a začaly přemýšlet nad názvem, konceptem, marketingem, jak budeme vystupovat na sítích. Když nastal den D a my se ocitly mezi padesátkou brutálně našlapaných podnikatelských záměrů, chtěly jsme se jít zahrabat hluboko pod zem. A tam jsme se chtěly schovat i po naší prezentaci. Víte jak vypadají prezentační schopnosti matek na mateřské (zejména Karčiné schopnosti). V soutěži jsme samozřejmě neuspěly, ale získaly jsme cenné kontakty. 
Nejslavnější hláška z prezentace  "Vlastně ten náš materiál je odpad." 
 
 
Od jogabagu k očkováku
Původně jsme začaly šít hlavně obal na jogamatku, jenže to navrhování a prototypování tak velkého bagu pro nás bylo nějak náročné. Tak jsme si řekly, že zkusíme prozatím něco snadnějšího. Začala jsem se tedy seznamovat s materiálem a Karču napadlo ušít obaly na očkovací průkazy (průkazka miminka, kterou dostane každá novopečené maminka), ať nemusí nosit nějaké kýčovité. Tak vznikl produkt, který je stále nejoblíbenější a nejvyhledávanější. Postupem času se z šití s washpaperem stala malá závilost, kdy i s vaší pomocí vymýšlíme všechno možné i nemožné. 

Doufáme, že jsme naším nadšením nakazily i vás a uděláte si u nás radost. ;)

Vaše Karolína a Markéta 
Just wash your Kar.Ma ;)