8 tipů, jak si prodloužit léto

I když astronomické léto trvá až do 23. září, často nám připadá, že se s ním všichni loučí už posledního srpna na konci prázdnin. A jelikož se tenhle okamžik nezadržitelně blíží a my prostě nechceme dát létu sbohem, vymyslely jsme několik tipů, jak si letní atmosféru prodloužit klidně až do Vánoc!


1. Letní výhled

Na co se díváme, to do sebe nasáváme. Aby měl člověk pořád slunce v duši, je potřeba si ho pravidelně dávkovat. Jak to ale udělat, když se vám zrovna za okny žení všichni čerti, že? Řešení nebylo nikdy jednodušší. Běžte na Windowswap, což je webová stránka, kde skuteční lidé sdílí reálné pohledy ze svých oken. Vy se tak můžete v mžiku podívat na pohádkovou pláž v Thajsku, třpytivé mořské vlny v Řecku nebo sluncem zalitou Kalifornii, aniž byste opustili pohodlí vašeho domova.

2. Playlist à la letní diskotéka

Hudba má úžasnou schopnost navodit tu pravou letní atmosféru. Takže zapomeňte na melancholické podzimní skladby nebo dokonce koledy, a vzpomeňte si na písničky, které se vám vybaví, když se řekne léto. Pak už jen stačí tyhle songy vzít a vytvořit z nich playlist na Spotify nebo YouTube, ať máte v září co poslouchat.

Třeba Karči hraje v uších dost často Levels od Avicii a Markét zase nedá dopustit na Liquid Drum and Bass, obzvlášť když v dílně potřebuje nasadit rychlost blesku – a funguje to!

K dalším letním hitům určitě řadíme taky Watermelon Sugar (Harry Styles), Cruel Summer (Taylor Swift), Walking On Sunshine (Katrina & The Waves), Get Lucky (Daft Punk ft. Pharrell Williams), Barbie Girl (Aqua), We Found Love (Rihanna), Can't Stop the Feeling! (Justin Timberlake), Summer (Calvin Harris), Havana (Camila Cabello), Lean On (Major Lazer feat. MØ), Sugar (Maroon 5), Uptown Funk (Bruno Mars), California Gurls (Katy Perry) a celou řadu dalších pecek. 

3. Pečte jako v létě

Tvarohové knedlíky, bublanina nebo koláč na plech s lahodně křupavou drobenkou jsou ultimátní letní zákusky, které vás na první ochutnávání přenesou doprostřed parného dne. A jestli už nemáte po ruce čerstvé ovoce, stačí vyndat z mrazáku to mražené. My doporučujeme sáhnout po třešních nebo rybízu a jahody si pošetřit na zimu, ať máte co mlsat celý rok.

Letní koláč s rybízem

4. Vyžeňte zimu ze skříně

Abychom si rozuměli – neradíme vám mrznout v lehkých šatech, když už na to není počasí. Zároveň ale víme, že spoustu letních kousků stačí jen trošku vytunit vhodnými doplňky, a vynosíte je i tehdy, když venku není třicet stupňů ve stínu. Jak na to?

Oblíbené letní šaty nebo plisovanou sukni doplňte buď křivákem, nebo džínovou bundou, na nohy obujte tenisky či kotníkové boty, pod černé šaty na ramínka oblékněte bílé tričko a pro extra teplo klidně přijdete i černé silonky, jako máme my na fotce – a dostatečně hřejivý outfit s využitím letních kousků je na světě.

Prodluzte si leto vhodnym outfitem


5. Pořiďte si do šatníku něco shiny

Jestli jste nestihli naší letní shiny limitku, máme pro vás dobrou zprávu. Brzo uvedeme nové shiny odstíny, které dodají vašim podzimním i zimním lookům extra porci lesku. Kromě šedozelené stálice, kterou jsme měly v nabídce i o prázdninách, přivítáme úžasnou lesklou čokoládovou a ultimátní podzimní must-have odstín mauve, který je sofistikovaným propojením hnědé a měděné, co vás okouzlí svými růžovými, fialovými a oranžovanými odlesky. A pro každého, kdo dává přednost tlumené eleganci, tu máme washpaper v odstínu matné čokolády a už několik sezón oblíbené Sahary.

Zároveň už se nemůžeme dočkat, až vám ukážeme náš nový produkt – kabelku, do které se vejde notebook i sešity a bloky ve formátu A4 a v shiny kabátku jí to neuvěřitelně sluší.

6. Zaznamenejte si prosluněné vzpomínky

Vytiskněte si všechny vaše oblíbené fotky z léta a vytvořte si z nich veselé album, jehož prohlížení vám vždycky připomene letní pohodu a vyvolá ve vás dovolenkový pocit. Navíc, tvorba takového alba je perfektní relax, při kterém se můžete kreativně vyřádit. Ozdobte fotky vtipnými popisky, samolepkami nebo washi páskami – fantazii se meze nekladou.

7. Ponořte se do letních příběhů

Když za oknem prší, nemusí to ihned znamenat melancholickou náladu. Zkuste sáhnout po knížce nebo filmu, které se odehrávají v létě. Zaručujeme vám, že když se do nějakého prosluněného příběhu ponoříte, zima vám rozhodně nebude.

Z filmů doporučujeme třeba Prázdniny v Římě, Jíst, meditovat, milovat, Mamma Mia! a super je i český seriál Osada, jehož druhá řada startuje na ČT1 právě 1. září a claim „Pohoda na druhou“ mluví za vše!

A co se týče dobrých knížek, jejichž děj se odehrává v létě, doporučujeme třeba tyhle:

  • Sejdeme se na piazzetě od Frances Mayes, která vás zavede na různá italská zákoutí.
  • Láska po španělsku, kde vás Elena Armas vezme na španělskou svatbu.
  • Pláž v Chorvatsku, což je jeden z romantických příběhů od Julie Caplin, v němž se ocitnete na luxusní jachtě v Jaderském moři.

 8. Cestujte za létem

Pokud vám to finance a čas dovolí, zkuste najít nějaký last minute zájezd a odjeďte k moři mimo hlavní sezónu. Nejen, že to je v mnoha případech levnější, ale hotely nejsou tak zaplněné jako v červenci a v srpnu. Příjemné podnebí vládne až do konce října třeba v Řecku, na Madeiře, Kanárských ostrovech, v Maroku či Turecku. Na podzim i v zimě pak můžete vycestovat třeba do Egypta, Ománu, na Kapverdy nebo Zanzibar.

 

A jestli už letos nikam jet nechcete, nic vám nebrání začít vybírat dovolenou na příští rok. Během průzkumu pláží, moří a hotelů na vás určitě dýchne letní atmosféra, a vůbec – těšení a plánování je extrémně zábavná část celé dovolené!

Kar.Ma low cost tip: Právě na konci léta a začátkem podzimu bývá spoustu letních kousků v super slevách. Proto nastává ideální čas pořídit si plavky nebo nějaké hezké letní šaty za hubičku!

Skok do podzimu