Hygge s Karmou aneb jak si užít podzimní dny doma?

Protože nás brzy čekají takové ty podzimní dny (možná, že když zrovna čtete tenhle článek, tak už jsou tady), kdy je chladno, sluníčko už moc nesvítí, takže by se člověk rád schoval do nory a vylezl až na jaře, připravily jsme si pro vás návod na to, jak si doma v pár krocích vytvořit útulnou pohodičku à la hygge. Tak pojďme na to!


 

O dánském konceptu hygge už jste určitě slyšeli. Jednoduše řečeno, tohle slovíčko popisuje pohodovou atmosféru, díky které se člověk cítí spokojeně a pohodlně. A jak si ji navodit? Bude vám k tomu stačit pár docela jednoduchých věcí. Tak je pojďte objevit!

1. Zapalte si svíčku

Teplá záře svíček je dokonalým zosobněním severského umění útulnosti. Světlo, které vydávají, je mnohem přirozenější než to ze zářivek, takže působí intimně, harmonicky a pohodově. Hygge svíčky by měly hezky vonět (ale ne moc silně – nechcete přece, aby vás bolela hlava), s čímž souvisí i jejich složení, které by také mělo být co nejvíce přírodní. A přesně takové jsou Yellow Candlesručně vyráběné svíčky ze 100% včelího vosku, které voní českou přírodou, jejich krásný design zdobí interiér, a my jsme si je naprosto zamilovaly.

hygge poklidný den s knihou a svíčkou Hygge poklidný večer se svíčkou a knihou

2. Zachumlejte se do Karma signature kousku

Tím je měkoučká oversized mikina, kterou jsme pro vás navrhovaly celé léto a „tunily“ ji k naší (a doufáme, že i k vaší) maximální spokojenosti. Z výsledku v podobě mikiny z  hebké počesané teplákoviny s vyšší gramáží v černé a tmavě růžové barvě jsme naprosto nadšené. Je minimalistická i originální, praktická i stylová, a výšivka „Wash your karma“ na zádech odkazuje na důležité poselství, které naše značka nese. Věříme, že až se do ní zachumláte, už ji nebudete chtít sundat. A ani nemusíte – je to krásný kousek, ve kterém můžete lenošit na gauči, ale i vyrazit ven a být neustále v teple.

Oversized karma mikina

3. Pochutnejte si

Dejte si prostě to, co vám chutná. Každý máme nějaké svoje „comfort food“, které pohladí naše chuťové pohárky i duši. Pro nás je synonymem podzimu dýně, která chutná skvěle na slano v podobě dýňové polévky, ale i na sladko – takovým dýňovým pyré se dají ozdobit palačinky, cheesecake, můžete z něj připravit populární dýňové latté nebo jím nahradit rozmačkaný banán v dýňovém chlebíčku a vykouzlit tak chlebíček dýňový (který je stejně dobrý i zdravý).

Doporučujeme! Sirup Pumpkin spice bio od našeho milovaného Sonnentor. 

4. Naordinujte si večer s knížkou

Hygge osvětlení máme, teploučkou a měkoučkou mikinu taky, něco dobrého na zub jakbysmet, takže teď je potřeba nakrmit také duši. A nejlepší potravou pro duši je za nás knížka.

Příjemné, romanticky laděné čtení, které přímo křičí slovo hygge, je už trošku starší román Julie Caplinové Kavárna v Kodani. A pokud už jste ho četli, v říjnu vyjde v českém překladu autorčin nový román Vinice ve Francii, ve které figuruje láska, šampaňské a croissanty, což se nám zdá také velmi v pořádku :).

Máte rádi autobiografie? Pak se na podzim přímo nabízí přečíst si tu od Toma Feltona, představitele filmového Draca Malfoye, která se jmenuje S kouzelnickou hůlkou, nebo třeba Deníky Alana Rickmana, pokud vás okouzlil filmový Snape. Letošní horkou novinkou na poli biografií je pak kniha s poněkud šokujícím názvem Jsem ráda, že moje matka zemřela od Jennette McCurdy, bývalé dětské herečky, která zde vzpomíná na velmi komplikovaný vztah s matkou. Její příběh je prý srdcervoucí i veselý zároveň, a podle dostupných recenzí to vypadá, že bude stát za přečtení.

A jestli máte rádi české autory a autorky, v říjnu vychází nový román Patrika Hartla Gazely, která svým způsobem navazuje na jeho knihu Prvok, Šampón, Tečka a Karel, a určitě to bude fajn humorná oddechovka na pohodový večer. A taky musíme zmínit povídkovou knížku Barvobraní, na které se podílela i naše copywriterka Zorka  – jde o soubor veselých, smutných, dojemných a v každém případě originálních příběhů, jejichž čtení vás pohltí a koupí knížky navíc podpoříte dobrou věc, protože celý výtěžek z knížky jde na podporu rodin žijících v azylových domech.

Kniha Barvobraní

5. Dejte si víkendový filmový maraton

Kdy jindy věnovat filmům a seriálům celý víkend než právě na podzim a v zimě, nemyslíte? Takže si zapalte svíčku, vklouzněte do Karma mikči, uvařte si horký čaj nebo „pumpkin spice latte“, vezměte misku s popcornem do jedné a televizní ovladač do druhé ruky, a odstartujte audiovizuální maraton.

Naše filmovo-seriálové tipy jsou:

  • Filmové ságy Harry Potter, Pán prstenů nebo seriálová Wednesday pro milovníky a milovnice fantasy.
  • Seriál Emily in Paris, protože nás tahle Američanka ve Francii neskutečně baví a v prosinci přichází už čtvrtá řada, tak je potřeba si ty tři předchozí pořádně zopakovat.
  • Už 21. září Netflix uvede čtvrtou (a bohužel poslední) řadu skvělého seriálu Sex Education, který je místy poučný, bravurně zahraný a hlavně extrémně vtipný.
  • Jestli se chcete přenést na dovolenou u moře a sledovat bizarní příběhy bohatých klientů v luxusních letoviscích, které jsou prošpikované cynickým humorem, dejte si (zatím) dvě řady seriálu z produkce HBO jménem The White Lotus.
  • Ultimátními filmy s podzimní atmosférou jsou pak za nás také Malé ženy od režisérky filmového hitu Barbie Grety Gerwig, Podzim v New Yorku s Richardem Gerem a Winonou Ryder, trilogie snímků Before Sunrise / Before Sunset / Before Midnight od Richarda Linklatera nebo „staré dobré“ Deníky Bridget Jones.

Oversized mikiny